Pasaulėžiūra

Kokie mes kiekvienas įdomūs ir be galo skirtingi savo žvilgsniu į pasaulį bei jo vietą jame! Kiekvienas turim savo principus, įsitikinimus, idealus, vertybes... Šiek tiek giliau panagrinėjus pasaulėžiūros susidarymą, pamatai, kad daugelis dalykų vyksta nesąmoningai. Kartais net negalima paaiškinti (kol sąmoningai neišnagrinėjam), kodėl pasielgėm taip, arba kitaip. Netgi Biblijoj rašo, kad priklausomai nuo to, kas yra viduje, kyla tam tikri veiksmai, ar žodžiai:

"Geras žmogus iš gero savo širdies lobyno ima gera, o blogasis iš blogo lobyno ima bloga. Jo burna kalba tai, ko pertekusi širdis“. Lk 6, 45


Juk tai kas slypi viduje labiausiai įtakojama aplinkos: tėvų, aplinkinių ir pan. Taip norisi būti nepriklausomu, laisvu žmogumi! Bet tas suformuotas požiūris taip dažnai kontroliuoja. Ačiū Dievui, kad vis tik esame sukurti būti laisvi ir suvokę dalykus, galime juos keisti.

Kaip svarbu orientuotis į teisingus prioritetus. Dažnokai laimės siekimas tampa tik laikinas malonumas, kuris praeina ir vėl tampi nelaimingu :) Tai kas ta laimė? Ar negali būti taip, kad ji yra mūsų požiūrio, veiksmų, to, kas yra viduje pasekmė?! Siekimas kitų naudos, o nesusikoncentravimas ties savimi ir suteikia ilgalaikį pasitenkinimą - laimę!

Mmano mintys po Bill Mauldin seminaro TAPATYBĖ

2 komentarai:

  1. na. as manyciau, kad laime - tai tiesiog vidine busena nepriklausomai nuo to kokia yra veikla, naudos siekiama sau ar kitam.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, sutinku, kad tai vidinė būsena. Bet gi vidinė būsena iš niekur neatsiranda. Ji, mano supratimu ir yra įtakojama begalės išorinių veiksnių, tuo pačiu ir nuo mūsų veiksmų. Pvz., jei aš elgiuosi prasmingai, tai jausiuos laimingas, nei padaręs kažką nesąžiningo.

    AtsakytiPanaikinti