Grybavome!

Jau visą savaitę svajojom apie grybavimą ir štai šeštadienį išsiruošėm. Kvietėm, kai kuriuos žmones, bet laiko stoka ir kt.užsiėmimai neleido jiems vykti kartu.

Taip, tai brangus užsiėmimas - ir laikas, ir finansai. Na, bet toks aktyvus poilsis nepakeičiamas. Buvome labai laimingi!
Sergėjus vaikystėje labai daug grybaudavo. Jis sako, kad net atsikelti anksti nebūdavo sunku, jei žinodavo, kad eis grybauti. Tai darydavo ir vienas :)
O aš jau senokai negrybavau. Gal prieš kokius 12-13 metų tai dariau! Mama labai mėgdavo šį užsiėmimą. Tai pamenu, kai anksti ryte dviračiais važiuodavom į mišką.

Grybautojų tai netrūko :) Todėl daug reikėjo pravažiuot vietų, kol susirinkom pakankamai. Daugiausiai radom umedžių, po to keletą šilbaravikių ir šilinių kazlėkų.

Grybų paruošimo būdas.

Umedės galvos odelės nuvalomos ir koteliai nuskutami (nešvarumai). Mirkoma sūdytame vandenyje (santykis: 3 litrai vandens - 2 šaukštai druskos) mažiausiai naktį. Jei tai darom dieną, gerai keisti vandenį, kas 3 val., kaskart perplaunant grybus.


Kas įdomu ir svarbu žinoti, kad jei galvos oda nenusiima, tai apgaulingas / nuodingas grybas - reikia mesti lauk!




Šilbaravikių ir šilinių kazlėkų nuvalomi tik koteliai. Mirkyti užtenka 3-6 val. tokiame pačiame pasūdytame vandenyje.

Įdomu, kad mirkydamiesi, jie atiduoda visus nešvarumus!

Paruošimas po mirkymo.

Perplaunami šaltu vandeniu ir verdama pasūdytame vandenyje (santykis toks pat) 10-15 min.
Įkaitinama keptuvė su aliejumi (negailint daugiau aliejaus). Grybai vėl perplaunami šaltu vandeniu ir pjaustomi į įkaitintą keptuvę.
Kepama 1-1.5 val.
Prieš pabaigą, kitoje keptuvėje, svieste pakepinamas didelis svogūnas ir sudedamas į grybus. Taip pat dedama grietinė ir druska pagal skonį. Dar pakaitinama iki užvirimo ir viskas.

Pastebėjimas. Į grybus negalima dėti prieskonių! Susigadina skonis. Jie patys iš savęs skoningi :)
P.s. visa tai iš mano anytos :)
Labai skaniai gavosi! Su bulvėm mėlynakėm ypač!

2 komentarai:

  1. o dzukai tokiu grybu is viso nerenka :) Silbaravykius tik paimtu :)
    skaitau ir pavydziu, mes kazkada irgi vazinedavom grybauti :)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jo, anyta sakė, kad jie ne per geriausi :) Na, bet kaip vilniečiam, manau labai gerai. Tikrai buvo skanu. Aš net neskiriu tų skonių :)

    AtsakytiPanaikinti