Inhaliacija eteriniais aliejais

Per tokius vėjuotai šiltus orus, truputį peršalom su Daška. Man pačiai siaubingai skaudėjo gerklę. Oi, nemalonus skausmas, nors aišku lengviau pakeliamas, nei, pvz., migrena (nėr čia ko lygint..). O su gerklės skausmu susiduriu jau nuo studijavimo laikų. Ten daugiau ne peršalimas (nors tikrai būdavo ir tai), bet, tikriausiai, nuo netaisyklingo dainavimo skaudėdavo stygas. Tad iš patirties galiu pasakyt, kad čiulpiamos tabletės ne ką ir padėdavo. Tad kai jaučiu gerklės skausmą, dabar, aišku dažniausiai peršalus, geriu karštas arbatas, pasišildau pieno su medum, skalauju vandeniu su druska. O vakar išbandžiau eterinius aliejus! Į pakankamai karštą vandenį (ne verdantį!) įsilašinau porą lašų bergamočių ir apelsinmedžio aliejaus. Pakvėpavau (ir pro burną, ir pro nosį) apie 10 min. Kadangi pakankamai skausminga procedūra, reikalaujanti ištvermės, kvėpavau su pertraukom. Poveikis nerealiai greitas. Gerklė iš karto nustojo skaudėti! Galėjau sau normaliai ilsėtis naktį. Nes šiaip tas gerklės perštėjimas neleidžia miegot. Dar reikės antrą kartą pakartoti šią procedūrą ir esu įsitikinus, kad būsiu sveika! Sakyčiau viena iš pačių veiksmingiausių priemonių gerklės skausmui nuimti!

6 komentarai:

  1. kvepavimas garais nepaprasta procedura. Mes su Auguste abi visad lendam i palapine ir zaisdamos kvepuojam. O galima ir bulves ir druska ir liepziedzius ir ramuneles, ir eteriniu alieju (nors man jie per astroki kvepuojant mazoj erdvej)bandyt. Kai tik vel pablogeja galima kartot ir jauti kaip lengveja tik po to patariama kuri laika neit i lauka, tad nes bronchai issiplecia ir bacilos lengviau kimba...tai su auguste jei kvepuojam daznai tai isvis ta diena neinam i lauka, o jei tik viena karta, tai jau po lauko :) gera vis atradineti naujas priemones, ane? :)o visai neseniai girdejau kad skalavimas su svogunu sultimis (skiesti per puse su vandeniu) irgi nerealiai veiksminga priemone, bet nesu bandziusi tai nezinau kiek veiksminga realiai

    AtsakytiPanaikinti
  2. kažkur radau parašyta kad po inhaliacijos negalima 30min kalbėti. buvau užkimus, pasigarinau, o po to, įtariu dėl kalbėjimo, vėliau dar labiau užkimau. tau taip nėra buvę?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip, Auksyte, tikrai gera atrasti tokius veiksmingus būdus!
    Aha, Ugne, rašo, kad po inhaliacijų reikėtų pasisaugoti! Auksytė irgi va dalinasi šia patirtim. Aš mažiau šioje srity patyrus, tai man dar nebuvo nutikę kažko panašaus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. pulmonologu nuomones ivairios, kiek laiko nereiktu eiti i lauka, nuo 30min. iki paros. Bet pritariu kad reiktu kuri laika pasisaugoti. As asmeniskai garinimus naudoju nuo gerkles skausmo ar atsikosejimo, nebuvau pastebejus,kad jie padetu nuo uzkimimo. Nors teoriskai stygoms gerai kai siluma per jas eina, tada gal tiesiog dazniau reik bandyt pasigarint. esu pastebejus,kad iskart po garinimo buna laabai gerai tada palaipsniu blogeja, galibut net blogiau nei pries garinimasi, o vel pasigarinus vis lengveja reikalai. Na bet gal cia man asmeniskai taip. Su mama kazkada snekejom kad tas pablogejimas gali but lyg koks poreikis organizmui vis valytis nuo "brudo", bet cia siaip :) nieko mokslisko :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ir apskritai nerealu kad tokiu budu galima apieiti be joookiu vaistu, jokios chemijos, aisku jei yra galimybe rimtai reguliariai ir iskart pajutus gerkles skausma uzsiimti tuo :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aukse, gal tu daugiau domejaisi - idomu ar skiriasi inhaliatoriaus naudojimas nuo kvepavimo karstais garais?

    AtsakytiPanaikinti