Dienos užimtumo centras 1-3 metų vaikams

Neretai sutinku pavargusias mamas, kurios visą dieną praleidžia su savo vaikais kasdieninėje buityje. Sunkiau toms, kurios negali sau leisti didelių pramogų, ar auklės paslaugų. Ne paslaptis ir darželių problema. Ką daryti? Svajoju jums padėti! Viskas juk prasideda nuo svajonės!..

Ar galėčiau padėti?
Visų pirma, pati auginu dukrą! Su ja praleidžiu visą savo dienos laiką (būtinais ir retais atvejais palieku porai valandų).
Mano širdis džiaugiasi pamačius vaikus. Nesunkiai randu su jais bendrą "kalbą" :)
Man patinka ir, manau, sugebu, spręsti susidariusius konfliktus (aišku, nuolat reikia kvalifikuotis šioje srityje!).
Turiu pedagoginį (muzikos mokytojo) išsilavinimą.
Kartu su dukra kartas nuo karto prižiūriu dar vieną vaiką.
Be stovyklų organizavimo studentams, taip turėjau nemažą patirtį ir stovyklose vaikams. Vedžiau temines grupeles, buvau vadovė.
Bažnyčioje vedžiau kelis užsiėmimus su vaikais.

Pasvajokim :)!
Jei būtų dienos užimtumo centras 1-3 metų vaikams!.. Apklausos rezultatai kalba, kad tai visai reikalinga! Iš šiuo metu 35 balsavusiųjų, 9 teigė, kad tai reikalinga. Jie pasinaudotu šiuo centru išspręsti vaiko palikimo klausimą. 14 iš jų sako, kad ateitų kartu praleisti laiką!
Jame mamytės ir tėveliai galėtu kartu su vaiku turiningai praleisti laiką. Čia būtų sudarytos sąlygos atsipūsti mamytėms (akcentuoju mamas, nes jos dažniausiai būna su tokio amžiaus vaikais). Stebėdama vaiką, mama ramiai galėtų išgerti kavos / arbatos; rasti pašnekovų; išgirsti atsakymus į rūpimus klausimus, paskaityti norimą skaitinį (knygą, žurnalą ir t.t.); pabūti tyloje... Būtų išsprendžiama vienišumo problema!
Žaidimų grupėse vaikai mokytųsi bendrauti, rastu daugiau erdvės tyrinėjimams. 1-3 m. vaikams paprastai patinka būti su kitais vaikais, nors ir ne kartu, bet žaisti šalia. Mažyliui būtų suteikta galimybė pabūti savarankišku, bet jis nebūtų atskirtas nuo mamos!
Galvojant apie vaiko palikimo ir pasirūpinimo juo problemą. Būtų galima saugiai palikti vaiką kelioms valandoms, ar pusdieniui. Pvz., jei ne mano draugai, geri kaimynai, mes neturėtume kur palikti savo dukros. O juk būna visokių skubių reikalų! O kartais tiesiog norisi pabūti su savimi...
Įsivaizduoju pakankamai dideles patalpas, kuriose būtų įdomių ir įvairių žaislų (nebūtinai daug, bet gerų!). Vienas kambarys būtų skirtas žaidimams, antras tėvams susiburti, trečias miegui (jei būtų poreikis). Turėtume ir galimybę išeiti į lauką.

Šiuo metu mielai daryčiau tai nemokamai :) Būtų galima susitikti kad ir bute pas mane! Bet jei jau galvoti apie pragyvenimą, tai svajočiau, jog galėčiau ir išgyventi iš šios veiklos. Todėl galėtume (susibūrus komandai) įkuri VŠĮ. ar kitokią, tam reikalui geriausią instituciją. Šia veikla praturtintume visuomenę, padėdami šeimoms:
- turiningai praleisti laiką,
- atnešti atgaivą į kasdienybę,
- suteikti sąlygas būnant kartu su vaiku atsipalaiduoti mamai;
- atvirai diskutuoti rūpimais klausimais;
- žaidžiant su vaikais (1-3 metų vaikams pagrindinis lavinimas per žaidimus!), tuo metu rengti aktualiomis temomis seminarus;
- teikti psichologinę pagalbą mažyliams ir tėvams;
- išspręsti vaiko priežiūros klausimą.


Ką galvoje apie tai? Pritariate idėjai? Kaip manot, ar tai realu :)?
Gal ir jūs apie kažką panašaus svajojate?
Turite pasiūlymų šia tema, ar patarimų konkrečiais klausimais?
Norėtumėte bendradarbiauti?
Labai lauksiu! Rašykite komentaruose ar el.paštu: dalyciuxETAgmail.com!

4 komentarai:

  1. pradėjau rašyti čia, bet jau matau, kad išsiplėsiu, tai geriau parašysiu į mailą :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, Dalyte, LABAI reikalingas. Ir pati jau visus metus apie tai mąstau, svajoju ir kai jau buvau nusprendusi suburti pažįstamas mamas su mažais vaikučiais, išvykom dviem mėnesiams is Lietuvos. Čia Anglijoje labai įparstos vadinamos playgroups (žaidimų grupelės vaikams nuo 1 iki 3 metų (mamos būna kartu). Ir šiaip čia taip daug daugiau ką galima mamoms veikti su tokiais mažiukais nemokamai. Tad ir mano svajonė organizuoti kažką paprasto vaikams su mamoms kelis kartus per savaitę ir nemokamai (nebent būtų simboliškas mokestis už užkandžius ar panašiai). Taigi minčių turiu ir norą kažką daryti irgi turiu ir namus, kur galėtume susitikti taip pat turiu. Jei mūsų mintys ir svajonės panašios, galėtume daryt kartu, o jei ne, tai kuo daugiau tokių užimtumo grupelių vaikams bus, tuo geriau ;).

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai sveikinčiau tokią iniciatyvą, nes tokių centrų labai reikia, reikia kuo daugiau ir kuo įvairesnių. Negalėčiau sakyti, kad tokių nėra, gal tiesiog jie neišvystyti, neišpopuliarinti, jų mažai, apie juos nieko nežinom. Buvo KiddyGyme labai nebloga koncepcija: ir sportas, ir mamų klubas ir nebepamenu, kas, bet jis bankrutavo (na kainas buvo užsišaukę tai neduokdie). Dabar atsidarė Saulės zuikučiai - darželis su lanksčia priežiūros sistema. Manau, kad yra ir daugiau. Visi privatūs darželiai siūlo priežiūrą ne visą dieną.
    Yra mamų klubai pagal pomėgius ir pažiūras. Pastebėjimai iš asmeninės patirties: man tokios grupės, kaip playgroups, kurias Edita minėjo, rodo grynai susvetimėjusią visuomenę... Na susirenki su 2-3 pažįstamom ir bendrauji, jei yra poreikis. Man su vaiku eiti bendrauti su "kažkuo" nėra poreikio, nebent neturėčiau pažįstamų su vaikais, tada gal. BET. Yra du skirtingi dalykai: užsiėmimai mamoms su vaikais ir vaikų priežiūra... Man mamų klubai buvo našta: atidirbdavau dvigubai, kad vaikas bent kiek ten pabūtų. Pilnavertiškai bendrauti su vaiku ant rankų aš nesugebėjau. Taigi, jei su vaiku, tai aš renkuosi namus: savo, draugų, kaimynų, nes vaikui vis tiek mamos reikia, nepriklausomai, kokia aplinka ir ką ten siūlo. Nors tikiu, kad yra 2-3 m. vaikų, kurie gal ir nelipa mamai ant galvos ir leidžia "turiningai leisti laiką". O dėl vaikų priežiūros aš visom keturiom už, nors manau, kad tai labai sunku, ypač prisiminus darželį ir klyksmus pirmą mėnesį. Turėtų būti pastovumas, pripratimas, kad vaikas jaustųsi saugus. Jei kartą į mėnesį atves vaiką, tai jis most likely prarėks tą laiką, o ne lavinsis per žaidimus.
    Reziumė: meskit tuos studentus ir investuokit į daug žadančią jaunąją kartą. Ir jokių nemokamai, reikia imtis veiklos iš esmės :) Ypač, jeigu mylima tėvynė mus apdovanos žadama socialine politika, o į darželius eilės ir toliau bus 3 metai be garantijos patekti.
    Savo jėgų išbandymui galėčiau paskolinti Šarūną, nors jis jau 3 metus viršijo :)

    AtsakytiPanaikinti