Estija ir rusai

Kadangi turiu rusą vyrą ir jo rusišką pavardę, tai viskas atrodo kartais visai kitaip, nei paprastai.
Diskutavom su Sergėjum apie pastaruosius įvykius Estijoje ir Maskvoje. Visi prieš Rusiją :) O turite aiškiai pagrįsta nuomonę kodėl? Daugelis tiesiog plaukia žiniasklaidos ir Pabaltijos šalių politikos burbulų pagauti.
Na, reikia pamąstyt apie tai, jog Estijoje gyvena labai daug rusų. Jiems ten namai, nors jie estiško paso ir neturi. Įsivaizduokite, jei jie visi būtų piliečiai? Aišku, kad tai keistų visą situaciją! Bet kadangi jie ten tik gyvena, kas jie iš vis tokie? Juk pati esmė tai ne pats paminklas, o pagarba tiems žmonėms, kurių artimiesiems jis skirtas. Gal buvo įmanoma šią problemą ir kitaip spręsti? Manau, už viso to daug daugiau slypi...
O jei būtume jų situacijoje? Ši perspektyva vėlgi keičia požiūrį! Kaip svarbu pamatyti iš abiejų pusių! Estija teisi, bet gal ir tų rusų nuomonė irgi? Arba bent jau pateisinama, bet nesmerkiama. Neturiu omeny keletos girtų jaunuolių išraiškos, bet mąstau apie dauguma ten esančius rusus.
Labai geras straispnis apie šią temą: http://www.ve.lt/?rub=1065924810&data=2007-05-02&id=1178036463&id=1178036463

3 komentarai:

  1. Dalyte, bet juk kario paminklą tik perkėlė į jam labiau tinkamą vietą. Iš sovietizmo propagandos jis dabar atlieka pagrindinę savo funkciją - žymi kapus. Bėda ta, kad „išvadavimas nuo fašistų“ Pabaltijo valstybėms nesiasocijuoja su nepriklausomybe. Tai ar galima tikėtis, kad tokias tiesiogines asociacijas sukeliantys objektai užims vietą centrinėse gatvėse? Čia akcija ne prieš rusus, o prieš sovietizmą. Jei patys rusakalbiai gyventojai tų dalykų negali atskirti, tai taip pat problema.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bet, ar tikrai tik tiek? Mums taip atrodo iš mūsų perpektyvos. Kodėl jis buvo ten tinkamas, o dabar nebe? Tikriausiai, nebuvo tam tinkamai sukomunikuota. Man tai keista, kad nei iš šio, nei iš to, nusprendė ir perkelia. Aišku, jeigu tei rusai visiškai nesvarbūs, tai tada viskas be probelmų...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Estijoje buvo priimtas įstatymas, kad fašistinę ir sovietinę simboliką naudoti draudžiama. Pagalvok, jei Estiją būtų užėmę naciai. Būtų jie pastatę paminklą savo žuvusiems kariams (juk jie irgi buvo žmonės). ant kepurės puikuotųsi svastika. Po to Estija gautų nepriklausomybę. Kaip manai, ar tas paminklas ir toliau turėtų stovėti? O juk tiek nacistinis, tiek sovietinis režimas buvo vienodai baisūs. Tereikia paskaityti istoriją, kaip Leninas popus Rusijoje žudė - masinės žudynės buvo.

    O dėl rusų svarbos niekas nesiginčija. Jie svarbūs, bet tai ir sakau, kad reikia žmones nuo sistemos skirti. Sovietų karys, deja, žymi ir sistema, ir žmones. Kadangi sistemos simboliai yra uždrausti, tai žmonėms teks paminklu tenkintis kapinėse, o ne centrinėje aikštėje. Juk ir Lenino paminklai stovėjo. Kai kam jis ir dabar brangus. Ar todėl reikėjo juos palikti miestų centruose?

    AtsakytiPanaikinti