Kultūrų skirtumai

Labai įdomu lyginti skirtingas kultūras. Mane žavi tai, kad tam tikra grupė žmonių visiškai skirtinga nuo kitos grupės. Argi tai ne stebuklas?!
Bendraudami su Edith (ispanė, šiuo metu dirbanti Anglijoje) lyginome mūsų ir jos kultūrą. Kartais dar prisimindavom britus, o aš pagalvodavau apie rusus :)

Kadangi Ispanijoje karšta, žmonės visiškai uždengia ir taip mažus langus, kad nepraeitų šviesa. Pas mus, pasak Edith, įspūdį keliantys - labai dideli. Taigi, manau todėl, kad priešingai - mums reikalinga šviesa, kurios tiek mažai.








Ispanų laisvalaikis ir svetingumas pasireiškia išėjimu iš namų. Ten nuolat pilnos gatvės ir daug triukšmo, t.y. žmonių balsų. Mes daugiau linkę sėdėti namie. Svetingumas pasireiškia svečiavimasis namuose.
Ispanijoje gyvenimas, šurmulys prasideda vakare. Edith sako, kad 22 val. anksti :) 22 val. mes jau einame miegoti (ar bent jau nurimstame)!
Pagaliau santykiai su kaimynais! Kaip ir jautri tema :) Edith buvo šokiruota, kad važiuojame susispaudę viename lifte ir net nepasakome labas! Čia gal vėl šaltis paveikęs? :)) O Ispanijoje eidami gatve, jie šaukia praeiviui kitoje gatvės pusėje "Holia" :)
Pamenu, kai buvau Rusijoje, mąsčiau, kad mūsų situacijos dėl šilumos (turiu omenyje oro) panašios, bet vidinė šiluma taip skiriasi! Tai kame to šaltumo priežastis?

Architektūra. Pas mus ji dažniausiai balta, šviesi. Ispanijoje - tamsaus akmens pastatai. Kaip įdomu, kad netgi tokiais dalykais, kaip spalvos bandome palengvinti sau gyvenimą :) Mums šalta - renkamės šviesą; jiems karšta - renkasi šaltas spalvas.







Vieną kartą buvau Barselonoje. Išlikęs vienas labai ryškus prisiminimas apie tų žmonių temperamentą. Kadangi ta šeima, kurioje gyvenau nesuprato anglų, jie bandė kalbėti ispaniškai. Manydami, kad vis tik suprasiu, jie garsiai rėkė ir labai stipriai gestikuliavo :) Labai juokingai!

Kultūrologija turėtų būti be galo įdomi studija!

Taip besižavėdami tais skirtumais nepralenkėm ir rasizmo temos. Man atrodo, kad mes kiekvienas galime patirti tai! Kartais nesusimąstydami smerkiame vienos ar kitos tautos žmones. Dėl tam tikrų istorinių dalykų, ar mūsų patirties, imame kreivai žiūrėti, ar netgi nekęsti visos tautos. Atrodo, kad tai amžių problema, į kurią irgi būtų įdomu pasigilinti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą