Kairiarankystė

Pastebėjau, kad Darja naudojasi labiau kairia ranka. Tada pradėjau mąstyti, jei ji kairiarankė, kodėl aš jai duodu šaukštelį į dešiniąją ranką, sakydama, kad reikia imti su ta rankyte? Aišku, tai paaiškės vėliau, bet, manau, kad dabar irgi galima pastebėti to užuominas. Bet kaip vis tik yra įsišakniję galvoje, kad dešinioji ranka teisinga :) Manau, kad reikia daugiau stebėti ir leisti jai pasirinkti, kaip patogiau.
Gal turėjo su tuo patirčių, ar žinote gerų straipsnių šia tema?
Štai keletas pasiskaitymui: sveikaszmogus.lt, mokslai.lt.

6 komentarai:

  1. Dabar kairiarankystė nėra kažkas baisaus ir blogo, kaip kad buvo anksčiau. Kai dėstau pastebiu, jog dabar gal 10 proc studentų yra kairiarankiai, mano laikais, tai buvo retenybė, ne todėl, kad tokių nebuvo, o todėl, kad perrauklėdavo. Tas priverstinis perauklėjimas labai traumuoja vaiką, kiek skaičiau mažina jo pasitikiėjimą savimi, suprastėja mokslai ir pan. Pabandyk pati pavalgyti kaire, parašyti, pamatysi kaip visa būsi įsitempus, greit pavargsi, o jeigu taip kasdien? Taip, kad jeigu ima kaire ranka, tegul ir ima, gal vėliau pati nuspręs kita ranka valgyti. Be to, yra juk tikrieji kairiarankiai, kurių dominuojantis pusrutulis yra dešinysis ir netikrieji, pas kuriuos nėra dominuojančiojo pusrutulio. Tikrieji viską daro kaire ranka - valgo, rašo, kerpa. Netikrieji sugeba abiem rankomis dirbti, tik gal kaire moka rašyti, dešine - kirpti. Aš ta netikroji kairiarankė, kuri tik rašo kaire, o kerpu, pjaustau, valgau tik dešine, nors nieks manęs nemokino ką būtent kuria ranka daryti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, labai už pasidalinimą! Tikrai sutinku su jūsų mintimis!
    O ką ir kur dėstote, jeigu ne paslaptis :)?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Prašom. Aš džiaugiuosi, kad mano tėvai ir pirmoji mokytoja buvo protingi žmonės ir manęs neperauklėjo. Aišku, patyčių tikrai sulaukavau, ypač iš nusenusių dėstytojų pirmais studijų metais. O pati dėstau fiziką KTU ir KTK

    AtsakytiPanaikinti
  4. Įsivaizduoju, kad prieš keletą metų kairiarankystė dar buvo neigiamybė, nei normalu. Bet dabar jau, manau, kitaip žiūrima, nors, tikriausiai, pasitaiko visko.
    Malonu sužinoti, kad esat dėstytoja ir skaitot mano įrašus :)
    Mes Kaune turime LKSB (www.lksb.lt) studentų grupę. Ar girdėjot ką nors apie juos?

    AtsakytiPanaikinti
  5. straipsniai gana įspūdingi. įdomu pasiskaityti daugiau. iš praktinės pusės - mano abu metų laiko buvo 'neaiškūs' - mergaitė iki antro gimtadienio tapo dešiniaranke, o vaikinas - ryškus kairiarankis. atsižvelgiant į dabartines tendencijas neperauklėti, mes prašome paimti šaukštą, pieštuką į kitą ranką. paima, tačiau iš naujo vėl ima dešine. arba sako kad patogiau kita ranka. didelės problemos tame nematau, tačiau jaudinuosi kaip bus ateityje - vis tik įrankiai, aparatai, net ir durys pritaikytos dešiniarankiams... o mano vaikas net gitarą laiko kitaip ir grot bando kaire..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nu jo, Ugne, koks gi netobulas tas pasaulis, ar ne? Tai ir tuose straipsniuose rašo, kad kairiarankiams sunkiau prisitaikyti, bet tikriausiai, įmanoma. Reikia naujo verslo Lietuvoje :)

    AtsakytiPanaikinti