Už rutiną!

Jau kelintą kartą rašau apie rutiną :), bet šį kartą bandysiu argumentuoti, kodėl aš manau, kad ji būtina auginant vaikus. Argumentus susidariau skaitydama įvairią literatūrą (pateiksiu, kai kurias nuorodas) bei remiantis gyvų šeimų pavyzdžiais ir, aišku, savo patirtimi.

Aš nemanau, kad rutinoje improvizacija yra blogai. Tai irgi yra dienos dalis. Paliekame vietos ir spontaniškumui. Tačiau, kai visiškai nėra jokios dienotvarkės, o padrikas gyvenimas, manau, tada tikrai yra problema! Be dienotvarkės gal dar galima gyventi su vienu vaiku, o jei auginsite daugiau, nei vieną vaiką? Tikrai dienotvarkė bus neišvengiama. Kaip tada prisitaikys pirmasis vaikas, kuriam buvo leista gyventi "laisvai"?

Skaitydama įvairią literatūra, susidariau įspūdį, kad pagrindinės vaikų problemos, susijusios su elgesiu, yra aiškios tvarkos namuose nebuvimas. Jei nemodeliuojame tvarkos savo vaikams, tai jie nebesupranta, kas gerai, o kas blogai; ko tikimasi iš jų; kas reikalaujama. Jei galima eiti miegoti kada nori, valgyti ką nori, tai kodėl apskritai negalima daryti tai, ko noriu?! Vėliau, jau pradėjęs lankyti darželį ar mokyklą, susidurs su nustatyta tvarka. Bus sunku prisitaikyti!

Valgymas
Niekas nesiginčys, tikriausiai, kad reguliariai valgyti, bent jau tris kartus per dieną geras dalykas mūsų organizmams. O vaikams, įskaičiuojant užkandžius, reikėtų bent penkis kartus.
Jei vaiko nemokome reguliariai ir gerą maistą valgyti?
-Visų pirma, sutriks sveikata. Augančiam organizmui reikia būti sočiam ir gauti pakankamai reikalingų medžiagų.
- Nesusiformuos tinkami įgūdžiai rinktis tinkamą maistą ir, aišku, vaikas neteiks prioriteto būti pavalgiusiam. Ne visiems, o ypač vaikams, valgymas nėra vertybė!
- Dabar man aktualu sužiūrėti, kad mūsų mergina gautų daug įvairiausio maisto, kad galėtų prie jo priprasti. Vėliau bus mažiau išranki. Jei jai pasiūlau per daug savo pieno, aišku, kad ji valgys mažiau ar net atsisakys kito maisto.
- Jei nerodome pavyzdžio: valgome nereguliariai ir netinkamą maistą, tai vaikas seks mūsų pėdomis!
Pasiskaitykit: medicine.lt, madicinavisiems.lt, zebra.lt

Miegojimas
Yra stebuklingų vaikų, kurie panorėję miego, padeda galvelę ir miega :) Tačiau, dauguma, kaip ir mūsiškė, negali praleisti gyvenimo! Ji taip ir prasikankintų trindama akis, zyzdama, jei jos nepaguldyčiau, ir nepadėčiau užmigti. Aišku, visi turi savo miego ritmą. Tad turime žinoti, kiek mūsų vaikui reikia valandų miego per parą, kad jis jaustųsi gerai. Ir derinti miego laiką, kad būtent tiek jis išmiegotų. Miegas gyvybiškai svarbus augantiems pypliukams!
Pasiskaityti: austejosblogas.lt, mamozurnalas.lt.

Žmonėjimasis, veikla
Visi žmonės skirtingi, vaikai taip pat! Vieni pavargsta bendraudami, kiti kaip tik pasisemia stiprybės. Mūsiškei, pvz., svarbūs svetimi žmonės. Jai patinka būti tarp kitų vaikų, bet, pastebėjau, kad jai atsigauti reikia ir ramumos. Čia panašiai, kaip ir man su Sergėjum. Tad žinodama vaiko poreikį pabūti daugiau ramiai, nei audringai (nes matau, kaip ją tai išbalansuoja), nesistengsiu jos derinti prie savo noro visur būti, o atvirkščiai, daug ko atsisakysiu ir stengsiuosi gyventi labiau ramesniu ritmu, nei buvau įpratusi.
Kas liečia ėjimą į gryną orą, tai neišvengiama dienos dalis. Jaučiuosi daug praradusi, jei su Darja neišeinama į gatvę. Grįžusi iš lauko, mergaičiukė būna laimingesnė. Tad jei nesuplanuosiu kiekvieną dieną iškišti nosies, tai rasiu ir kitų dalykų ką nuveikti, net nepastebėjusi, kad neišėjome...

Lavinimas
Manau, kad neatsiejama bendravimo su vaiku dalis yra jo lavinimas. Šiuo laikotarpiu, kai Darja mažiukė, lavinimas vyksta per žaidimus, knygučių vartymą. Tai irgi mūsų dienos dalis.

Manau, tai tikrai tėvų atsakomybė išmokyti visų tų dalykų. Man labai gera, kai gyvenu suplanuotą dieną, tada galiu tinkamai įvertinti, ar gerai nugyvenau. Turiu omeny, kad ne bele kaip, o žinodama ką darau. Todėl teigiu, kad rutina, dienotvarkė, ar kaip kitaip pavadinsi šį reiškinį, yra būtina. Kiekvienas renkasi, kaip gyventi. Kaip pasiklosi, taip išmiegosi :) Kuo anksčiau įsivardinsi, ką nori vaikui perduoti, ko išmokyti, tuo bus lengviau ir mažiau reikės taisyti klaidų. Nors dažnai jaučiuosi, kad nežinau kaip elgtis tam tikroje situacijoje, tad ieškau atsakymo ir judu į priekį.

4 komentarai:

  1. Gal nereikėtų sureikšminti to žodžio "rutina", o labiau akcentuoti dienos tvarką. Nors, kai augini vaikus, ta disciplina taip arti rutinos :) Nes dažniausiai būni toje pačioje aplinkoje ir mažiau turi veiklos sau. Todėl kiekvieną dieną reikia sustot ir apmąstyt, ką būtų galima paįvairinti, ar atnaujinti mąstymą, kad gyvenimas nebūtų vien rutina, kurios neišvengsim.

    AtsakytiPanaikinti
  2. sutikdama iš esmės su mintimi, galiu pasakyti, kad ne visada su vaikais darydamas A, gausi rezultatą B :) pvz, dėl maisto įvairovės ir išrankumo. mano vaikas iki metų valgė viską. o nuo metų ėmė atsirinkti. nuo dviejų jis nevalgo nieko, išskyrus košes ir blynus. ir visiškai nieko nereiškia tai, kad jis buvo pratintas prie įvairios mėsos, žuvies ir labai mėgo brokolius :) nieko nereiškia ir tai, kad šeimoje valgom ir mėsą, ir brokolius, o košių patys nevalgom.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sutinku su Tavim, Egle! Vaikai atsirenka. Bet gal dar keisis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Gal. Bet tai nebebus mano nuopelnas :) Nes rutina maisto klausimu pas mus baigėsi. Aš tikrai negaminu ir negaminsiu kotletų su bulvių koše ir burokėliais laukdama, kol vieną dieną jis juos suvalgys :))) Pastebėsiu, kad ir darželio rutina nepadeda. Mano vaikas darželyje nevalgo iš viso.

    AtsakytiPanaikinti