Prailgintos motinystės atostogos!

Įdomiai kai kas, tikriausiai dauguma, mąsto:
"...ilgesnės atostogos pakenktų toms moterims, kurios keletą metų augins vaikus, o vėliau, jei vyras jas paliks, liks „ant ledo“. „Jos nebesugebės konkuruoti darbo rinkoje. O juk skiriasi kas antra pora. Taigi užuot finansavę darželius, norime motinas padaryti namų šeimininkėmis“

Psichologai teigia, kad pirmieji treji metai patys svarbiausi, kad vaikas įgautų pasitikėjimo ir saugumo jausmą. "Darželių ir auklių kultūra" mažiukams atneša tikrai ne labai jau gerą įtaką jų gyvenimams. Bent jau man taip atrodo! Vaikas nuolat patiria atskyrimą, jei prisiriša ne prie mamos, o prie skirtingų asmenų.

Ir šiaip apie ką čia eina kalba? Būti namų šeimininke, atseit, yra žema, pavojinga?.. Auginant žmogelį ir praleidžiant su juo didžiąją laiko dalį, paprasčiausiai atsiliksi. O bet kaip užauginus nepilnavertę asmenybę - puikiai konkuruosi darbo biržoje :)

6 komentarai:

  1. kaip namu seimininke jau su patirtim - nu negaliu nepasisakyti :)
    Taip masto tikrai ne dauguma, o Vesaite. Ji daznai idomiai pamasto. Paklausius LRS posedzio, kur svarste istatyma, nustebau, kad si karta seimunai nenusisnekejo. Matyt, artinasi rinkimai ir visi tikisi jaunu seimu balsu. O gal daug kas ir is patirties sneka.
    Mano nuomone, nera universalaus modelio. Jei mama sedi namie iki 3 metu ir jai negerai, tai vaikui sveikiau eiti i darzeli, bendrauti su vaikais, o ne nupususia mama, zaisti, mokytis eilerasciu ir pan, o mamai dirbti, dalyvauti visuomenes gyvenime ir grizus namo buti idomiai savo vaikui. Idealiausia butu dirbti puse darbo dienos nuo kokiu 2 metu, bet tai retai imanoma.
    o del darbo rinkos - kas nenores, tas neiskris. Vesaite pamirso, kad iki 2 metu ne PRIVALOMA sedeti namie, o tokia galimybe suteikiama. Nors musu bendraamziu mamos jau dejuoja, kad dabar joms finansiskai neapsimoka, o nori eiti i darba. lietuviams vis negerai, persasi isvada.
    O as nenoriu i darba, noriu matyti, kaip auga mano vaikas. Ir tiesiog svaigstu is laimes, kad ta istatyma prieme kaip tik dabar :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip gi sutinku su tavimi, Dalyte:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. nedideli komentara ir as parasysiu. tos komentuotos mintys - nemanau kad jos yra isgalvotos ir kad gyvenime nera tokiu moteru, kurios turi vaikus, bet neturi nei vyro, nei darbo. taip, idealiai visi mes zinom ir norim kad butu, amzina meile tarp vyro ir zmonos, teisingas vaiku auklejimas ir t.t. tik ne visiems tas gaunasi.
    tiesa, psichologai taip pat sako, kad vaikui is principo nera svarbu kas juo rupinsis, svarbu kad VISI jo poreikiai butu patenkinti. (kad mama ta gali geriausiai, nediskutuoju).
    o man paciai asmeniskai mieliausia, kad seima jau imama mineti ir ginti bei kazkiek atsiranda seimos politika. nes bendraja prasme lietuva sudaro 'antiseimiskos' valstybes ispudi...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Suprantu, kad realybė yra realybė, bet siekimas kažko aukščiau turėtų būti! Kaip Tu ir sakai, Ugne, kad mūsų šalelėj "anti šeimiškos" vertybės. O visi suka galvas daugiau dėl lyties pakeitimo, homoseksualinių santuokų įteisinimo, na ir dar kartais panagrinėja, kad santuokų nestabilumas ir gimstamumo sumažėjimas yra problema. Tokia realybė! Bet mano giliu įsitikinimu, kiekvienas gali keisti tą visuomenę, pradėdamas nuo savęs ir savo rato (juk taip krikščionybė ir paplito bei plinta). Ir kai politikai, kurie sprendžia šalies dalykus, taip mąsto, tada jau rodo susitaikymą su esama padėtimi :) Na, bet tikrai faina, kad bent jau atsirado ir opozicija! Vat čia ir prasideda yrimasis prieš srovę :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. is tikruju, daznai darbo srity sutinkamas poziuris, kad seima yra tavo asmenine problema. jei vaikai trukdo dirbti virsvalandzius, tai ko tu is viso eini dirbt. jei vaikai serga ir imi nedarbinguma, tai esi probleminis darbuotojas. moteris is darbo isvaziavus gimdyt ir po savaites grizus dirbt - heroje. seimai skirti prioriteta - geda. ir tai is esmes yra oficiali daugelio istaigu ir imoniu nuomone. su tokia visuomenes pozicija ir skyrybu skaicius neturetu stebinti.
    mano aplinkoj moteru is viso niekas nenori priimti, nes: 1.jei jauna ir netekejus, tai tuoj tekes ir gimdys - blogai. 2.jei istekejus, tuoj gimdys - blogai. 3.jei turi vaika, tuoj gimdys antra - blogai. 4. jei turi 2, tai jie daznai sirgs - blogai. 5.jei vaikai paauge, tai ji isterike, intrigante boba - blogai. ir kas svarbiausia, visai negeda tokia nuomone issakyti, lyg cia viskas butu normalu.

    tokiu moteru,kaip Vesaite susirupino, yra, bet joms yra sukurta socialdemokratiska pasalpu sistema. nesakau, kad jos gerai gyvena, bet is valstybes poziciju nera paliktos likimo valiai. vienok, Vesaite bande pasakyt, kad tokiu moteru bus daugiau, jei jos vaika augins iki 2m., o ne iki 1m. nu tai ar cia logiska isvada?

    AtsakytiPanaikinti