Ženklų kalba girdintiems mažyliams

Visai neseniai Austėjos blog'e sužinojau apie ženklų kalbą girdintiems vaikams. Pasidarė labai įdomu ir, sakyčiau, aktualu. Taigi, vakar sudalyvavau psichologės Ramunės organizuojamajame teminiame susitikime apie ženklus. Kadangi, mes šeimoj kalbame dviem kalbom, tai ženklai ypač aktualūs, kad palengvinti vaikui išsireikšti. Taip lengviau bus galima dukrą suprasti. Jau moku ir naudoju kelis ženklus: valgyti, miegoti, tėtis, pienas, dar, skauda.
Iš vakarykščio pokalbio įstrigo tokios mintys kaip, kad daugelis mamų sako, jog jos savo vaikus supranta iš akių :) Tai ir Ramunė sako, kad tai tikriausiai pasidrąsinimas, nei tiesa. Sutinku! Mes galim intuityviai daug ką atspėti, bet, pvz., dažnai jaučiuosi nesuprantanti, kodėl mažiukė verkia. Tenka spėlioti ir, aišku, per laiką atspėji. Tačiau ženklai palengvintų susikalbėjimą. Nemokėdami verbalizuoti, vaikai rodo ženklus: noriu valgyti, gerti, skauda... Ar gi tai ne fantastika? O dar jei ir išreiškia emocijas, kaip, kad gražu, karšta ir pan.? Taigi, čia nerealu! Kaip susitikime dalyvavusieji teigė, kad mes manom, jog vaikiukai daug nesupranta ir negali įvardinti, bet išties, jie tiek daug supranta ir, pasitelkę ženklus, tiek daug išreiškia!
Noriu ženklų kalbos :) Sergėjus man pritaria :)

4 komentarai:

  1. paskatinti Ramunes,VASC mamu klube taip pat organizuojamos gestu kalbos pamokeles,irgi buvo vakar:) nors mums dar anksti,bet labai faina ju mokytis :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. jo, patiems išmokti irgi laiko reikia. Sėkmės mokinantis!

    AtsakytiPanaikinti
  3. o ir musu babySignal kursas yra be galo smagus: dainuodami daineles mokomes zenklu, leliai tarpusavy:):):),teveliai tarpusavy bendrauja...ach, kad tik kasdienybej uztektu kantrybes tiems zenklams vis rodyti...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, tuos pagrindinius ženklus man nesunku parodyt, kaip valgyti, miegoti :) Tik norisi reakcijos iš karto. O mažiukė taip pažiūri gudriom akytėm: ką tu čia darai? :))) Juokinga!

    AtsakytiPanaikinti