Bažnyčia Vokietijoj

Kadangi esame tikintys žmonės, tik atsiradus galimybei, ėmėmės bažnyčios paieškų. Kai tik atsikėlėme į Vokietiją, neturėjome mašinos. O be jos čia nelabai kur pajudėsi. Tik įsigiję, radome ir bažnyčią. Ilgai ieškoti neteko.

Evangelinėje - laisvoje bažnyčios bendruomenėje (Evangelisch-Freikirchliche Gemeinde) Balingen miestelyje pasitiko mus kaip namuose. Tik įžengę vidun, negalėjome abu su Serioža nesišypsoti. Pamaldų metu beveik nieko nesupratom (Serioža daugiau supranta, aš - mažiau), bet pati draugiška ir šilta atmosfera tiesiog pakerėjo. Žaviuosi ir mokausi iš šių žmonių svetingumo ir kaip priimti naujus žmones, atliepiant į jų poreikius.

Tiesa, keletą kartų per mėnesį galime sudalyvauti ten organizuojamose pamaldose anglų kalba. Tai irgi be galo nuostabi galimybė suprasti beveik viską :)

Tai baptistiška bendruomenė, gyvuojanti apie šimtmetį. Į sekmadienines pamaldas susirenka apie 300 žmonių. Patalpos labai erdvios ir jaukios. Įrenktas vaikams kambarys, kuriame girdisi ir kas vyksta bendroje salėje. Pastato apatiniame aukšte galima puotauti ir pramogauti: yra biliardas, tenisas, biblioteka, didelė virtuvė ir valgykla. Beje jie turi ir mamos su kūdikiu kambarį!

Gera buvo išgirsti pažįstamų giesmių melodijas. Beje, šlovinimas muzikine prasme gan kokybiškas. Sekmadieniais, bendrose pamaldose, paprastai, grojama pianinu ir gieda ansamlis. Giesmės labiau himniškos, jei galima taip išsireikšti. Per anglišką susirinkimą giedama šiuolaikine kalba, kas mums labai primena Vynuogyną Lietuvoje, kur buvo mūsų "namai".

Būti su bendraminčiais tikėjime vienas iš pačių stebuklingiausių dalykų! Kai pamatai žmogų ir jautiesi kažkuo artimas su juo. Tiesa, ne su visais taip jautiesi, bet tikrai atsiranda artimų sielai žmonių. Ir ačiū Deivui!!!
Jau susidraugavom su keliomis šeimomis, kurie mumis be galo rūpinasi. Kaip tik šią savaitę kelsimės į naują butą. Tai bažnyčios dėka turėsim ir baldus, ir indus, ir patalus... Čia žmonės labai dalinasi daiktais. Gyvena gan pasiturinčiai, tai turi kuo dalintis :)


Savaitgalį sudalyvavome bažnyčios organizuotoje šeimų stovykloje kurortiniame miestelyje Überlingen, prie Bodensee ežero. Pramogavome krikščioniškame centre, kuriame renkasi laisva (apačioje paaiškinu, kas tai per laisva) bažnyčia ir taip pat yra svečių namai. Lietuvoj mes pripratę visada turėti intensyvų poilsį, tad čia programa buvo visiškai laisva. Galėjom tiesiog bendrauti ir ilsėtis. Mūsų Daša džiaugėsi nerealiai įrengta vaikų aikštele. Beje, ne vien ji džiaugėsi, mes irgi :)))





Trumpai apie krikščioniškas bažnyčias Vokietijoj. Kap žinia, Liuteris vokietis. Šis asmuo siejamas su reformacijos pradžia, kurios dėka prasidėjo protestantizmas: liuteronybė, anglikonybė ir klalvinizmas bei daug daug kitų protestantiškų judėjimų. Tad Vokietija yra protestantiška žemė. Čia žmonės vadina save protestantais (liuteronų evangelikų bažnyčia), katalikais ir laisvai tikinčiais, t.y. kiti protestantiški judėjimai. Jei pasakysite, kad esate protestantas, būsite tiesiogiai sutapatintas su liuteronų bažnyčia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą