Apie maistą Vokietijoj

Kaip žinia, vokiečiai labai turtingi savo duonos ir mėsos gaminiais. Pilna mažų parduotuvėlių vadinamų Bäckerei ir Metzgerei. Aišku, kainos palyginti su prekybos centrais tikrai žymiai didesnės, bet kaip sako mano vokiečių kalbos dėstytojas, kad paragavęs nebesustosi. O vokiečiui nebandyk pasakyt, kad perki duoną ar mėsą prekybcentry, tiesiog nesupras. Garbės reikalas pikrti iš šių spec.parduotuvėlių!

Brezel ntr. iš Wikipedia
Mes vis tik pripratę Lietuvoje buvom viską pirkti iš prekybcentrių, tai iš šių ypatingų parduotuvių perkame tik kai kuriuos produktus: kelias rūšis dešros ir Dašos pamėgtą Brezel. Mūsų regijone Brezel labai populiarus. Paprastai, žmonės juos perjauna ir užsitepa sviestu. Valgo per pūsryčius, o vaikai valgo ir valgo juos nuolat. Kavinėse jis siūlomas su alumi pusryčiams :)
Dar prieš kelias dienas paragovom bulvių duonos (Kartoffelbrot) ir bijau, kad "užkibome ant kabliuko" :)

Spätzle ntr. iš gutekueche
Na, nepasakyčiau, kad vokiečiai valgo kažką radikaliai kitokio, nei lietuviai. Nežiūrint to, vis ką nors naujo, mūsų skoniui neįprasto paragauju. Lietuviai mėgsta gan riebų maistą, tai čia jie viską maišo vienu metu. Per pietus siūloma dažniausiai mėsa su bulvėmis ir jų specialiais makaronais, vadinamais Spätzle. Beje, jie labai paprastai gaminami. Ir daug daug padažo. Sako, kad viskas turi lėkštėje plaukti.

Taip pat, paprašius salotų, gausite ypatingai įvairų mišinį! Salotos paprastai daromos su actu ir prieskoniais. Esu jau rašiusi apie tradicines bulvių salotas. Ta maišalynė man asociajuojasi su vokiečių ilgais žodžių junginiais :) Tikrai tuo nenoriu pasakyti, kad man nepatinka. Netgi, sakyčiau labai skanu. Nemažai dalykų savo virtuvėje įtraukiau iš vokiečių meniu.
Vokiečiai kaip ir lietuviai yra mėsaėdžiai :) Bet Lietuvoje niekada nemačiau, kad žmonės tiek daug įvairiausias mėsos gamintų. Matydama jų mėsiškus patiekalus jaučiuosi nemokanti gaminti: įvairiausi steikai, aviena, mėsos rulonai su daržovių įdarais.
Gausu ir įvairiausių rūšių sūrių.

Kad ir kaip bebūtų skanus kitos žemės maistas, savo šaldytuve mes visada turime tai, kas artima mums. Kaip minėjau anktesniame savo įraše, mes daug ką sau įprasto perkame spec.parduotuvėje MIXMARKT. Joje randame tai, ko nėra vok.parduotuvėj, pvz.: grietinė (ji čia visai kitokia, kažkokia ypač skysta), rauginti agurkai, tiesiog sūdyta silkė ir.t.t. Beje, iš ten nusispirkom ir lietuviškų voveraičių! Ten randame ir hematogeną bei lietuviškus Laimos saldainių. Pasigendame cepelinų. Galėtų kas nors tiekti ir juos!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą