Winterlingen darželis I

Prieš pradedant lankyti darželį, buvom pakviesti susipažinti su aplinka ir ten dirbančia komanda. Jau nuo rytojaus su dukra keliausime į vokišką daržą!
Čia reikalingi tokie dokumentai:
- Prašymas priimti į darželį, kuriame surašyti visi banko duomenys, kad tiesioginiu debetu būtų kas mėnesį pervedamas mokestis. Beje, čia visos ilgalaikės paslaugos mokamos tik tiesioginio diabeto būdu. O kainos suskirstytos į keturias kategorijas, priklausomai nuo vaikų skaičiaus šeimoje. Pvz., už keturis vaikus šeimoje, už darželį mokėsite mažiau nei už vieną :) Taip pat ši suma pastovi, nesvarbu, ar sirgsite, ar neatesite dar dėl kažkokių priežasčių.
- Spec.darželio parengta forma, kurią užpildo gydytojas. Joje žymimos persirgtos vaikiškos ligos, skiepai ir pažymimos kažkokios ligos, apie kurias reikia žinoti.
- Anketa, kurioje tėvų vardai ir specialybės bei kontaktai.
- Ir forma, kokie asmenys gali pasiimti vaiką iš darželio.

Kaip gi atrodo tas darželis?
Tik įėjus į vieno aukšto patalpą, prieš akis stovi įspūdinai sukabinti guminiai. Šalia ant sienos stendas, kuriame su nuotraukomis sukabintos darbuotojos su vardais ir pareigomis. Taip pat reikiama informacija apie atostogų laiką bei kt.
Grupėse dirba po dvi auklėtojas 15 - 20 vaikų.
Šiek tiek toliau, šalia praėjimo, visai nedideliame plote koliudoriuje, įrenkta erdvė aktyviems žaidimams bei sportui. Ten stovi suoliukai, supuotis, karstytis ir pan.
Tada erdvė dalinasi į dvi dalis - į dešinę ir į kairę, t.y. į dvi esančias grupes (jaunėlių ir vyresnėlių). Prieš akis stovi paprasčiausios kabyklos su suoliukais. Ten vaikai pasikabina rūbus. Toliau seka mini virtuvėlė, kur vaikai valgo savo atsineštą maistą ir pačiam gale įrengti po trys tualetus mažiukams su mažais klozetais ir didžiukams su normaliais. Ten taip pat stovi po dvi kriaukles ir daug daug, kiekvieno vaiko dantų šepetėliai su puodeliais :)

Grupės įrengtos paprastai, bet labai kūrybiškai. Kaip Lietuvoje, erdvė suskirstyta į veiklos centrus: laisvi, lavinamieji žaidimai ant kilimo, didelė kmygelių kolekcija su staliukais ir kėdutėm prisėsti, meninis kampelis su dideliu stalu ir kėdutėmis. Daug pritraukiančių ir dominančių žaislų. Darja nenorėjo eiti namo :)
Pastebėjau, kad grupėse durys neuždaromos. Vyresnėliai visada gali susitikti su jaunesnėliais. Dvelkia laisve ir šiluma.

Keista ir sakyčiau nepatogi tvarka. Darbas prasideda nuo 8 val. iki 16 val. Kas nori, sumokėję 10 % papildomą mokestį nuo mokamos sumos, gali ateiti nuo 7.30 val. iki 16.30 val. Bet nuo 12 val. iki 13.30 val. yra p e r t r a u k a. Tuo metu visi vaikai vaížiuoja namo valgyti ir vėl grįžta :), kad man labai labai keista. Kas gali būti nepatogiau? Tad dauguma mamų nedirba arba turi pagalbą: auklę, senelius. Jei esi dirbanti, labai daug streso. Turi tinkamai susiplanuoti savo dieną, kad viską suspėtum. Tad Lietuvoj labai patogi sistema. Nors mąstau, kad patogi, tai patogi, o čia akcentuojamas bendravimas. Vaikai per pietus susitinka su šeima!
Beje, pietų irgi niekas nemiega, nors poilsio erdvėje gali bet kada nusnausti. Sako, kad vaikai pratinami prie mokyklinio režimo. Tad mes su Daša jau nebemiegam pietų, bet einam žymiai anksčiau vakare miegoti. Derinamės :)

Dar kas labai įdomu, kad iki šių metų darželiai buvo evangeliškos bažnyčios valdžioje. Nuo š.m. jam vadovauti ėmė Winterlingen bendruomenė. Pasiketimai. Iš mamyčių gridžiu, kad vyrauja įvairios nuotaikos dėl to. Bus matyt. Kadangi aš neturėsiu su kuo palyginti, būsiu laiminga stebėti tai, kame dalyvausim.

Vat pradžiai tiek įspūdžių. Bus daugiau!!!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą