Įspūdžiai po susitikimo su Foreli

Kovo 8 d. Mamų menėje įvyko susitikimas su Foreli. Visada įdomu ir verta susitikti su išskirtiniais žmonėmis. O Foreli tikrai ypatinga! Kiek spėjau prie Jos prisiliesti, stebėjausi požiūriu į gyvenimą, pasirinkimais...

Su daugeliu dalyku, ką teigia Foreli nesutinku, nes gyvenu ir mąstau kitaip. Štai keletas iš to susitikimų iškilusių temų, kuriomis diskutuočiau :)
Foreli manymu, vaikams nereikalinga disciplina. Tikrai žaviuosi Jos priėjimu ir stebiuosi, kad taip įmanoma. Foreli sako, kad visą namų ruošą, maisto gaminimą ir kt. buitinius darbus atlieka vaikai. Tad klausiau jos, o tai kaip Ji to pasiekė be disciplinos. O gi tiesiog gyvendama ir kartu atlikdama su vaikais tuos visus darbus. Aš gyvenu, bet nelabai įsivaizduoju, kaip be disciplinos įmanomas susišnekėjimas.
Priešingai Foreli nuomonė: disciplina sukausto ir neleidžia išsiskleisti vaiko genialumui. O aš apie genialumą suprantu kitaip. Ypač dabar, kai dirbu su vaikais, suvokiu, kad kiekvienas iš jų genialus! Juose tiek daug visko. Priimant juos tokius, kokie jie yra, atsiskleidžia genialumas. Pritariu, jog galime tai užgožti, bet tikrai nemanau, kad išmintinga disciplina sukaustys! Man disciplinoje telpa pagarba, susišnekėjimas, mokymasis gyventi kartu.

"Jei vaikas nenori eiti į mokyklą, tegul neina". Čia tikriausiai, kultūrinis mąstymas :) Nelabai įsivaizduoju, kaip tai įmanoma Lietuvoje.

Kitas dalykas, tai "energijų sutikimas". Vat čia tai visai nesuprantu apie ką kalba. Tai jau ne tik fatalizmas, bet dar ir atsakomybės už kitą žmogų prisiėmimas. Netgi kai žmogus santuokoje sakosi esąs ant slenksčio ribos, aš visada ieškočiau ir patarčiau tik ieškoti būdų, kaip atnaujinti, atkurti tą sugriautą ryšį, bet jokiais būdais neteikčiau, jog "jūs ne vienas kitam skirti"! Mano supratimu, toks mąstymas atitraukia mus nuo atsakomybės. Santykių kūrimas negali būti "energijų atitikimas". Santykių kūrimas menas, kurio dėka galima pažinti ir atrasti save bei kitus. Didžiausias akcentas - Aukščiausiojo dovanota laisva valia!

Kaip norisi kiekvienai mamai linkėti nepalūžti siekiant santykių tikrumo su artimaisiais!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą