Natrio glutamatas

Ar žinojot, kad beveik kiekviename maiste rasite natrio gliutamato (E 621), kuris yra skonio stipriklis. Valgai ir negali sustoti :), nes jautiesi vis alkanas. Kai pirksit kokius produktus, atkreipkit į tai dėmesį! Vienas iš faktų apie bulvių traškučius, kuriame neišimtinai yra E 621, - vienas pakelis traškučių prilygsta suvalgyti 6 kibirus mėsos! Nerealu, ar ne? Tai ką mes valgom?
Aš asmeniškai stengiuosi gaminti kuo netūraliau. Nors dar naudoju pireskonius su E 621, tačiau stengiuosi pereiti prie tikrumo: česnako, petražolės, krapų ir kt.
Argi ne gerai užsukta maisto pirkimas? Valgai ir negali sustoti :)...

5 komentarai:

  1. Na kur jau kiekvienam... Aš senokai stengiuosi nepirkti produktų su E621 ir tikrai nesunku pasirinkti. Jų daugiausia pusfabrikačiuose, prieskonių mišiniuose, sultinio kubelių niekada nenaudoju. Bet vėlgi, jau kai rašo, kad blogis, tai nepataisomas. O aš skaičiau dietologės nuomonę, kad gliutamatai nėra gerai dėl to, kad kelia apetitą, bet tai nėra mirtinas blogis. Ir kuo tikėt? Dėl tų kibirų tai įdomu, pagal kokį kriterijų :) Gliutamatų kiekį? Panašu į tą reklamą, kur stiklinė mineralinio vandens prilygsta kalnui bananų ar kibirams medaus :)
    O va pabandyk nusipirkti šampūną be kancerogeno "sodium laureth sulfate", tai bus metų užduotis. Šitas kancerogenas net per odą patenka į motinos pieną. Arba kremą be parabenų (irgi kancerogenai). Net vaikiškus sunku rasti ir tručijam vaikus nuo gimimo "dermatologų patikrtinta" kosmetika.
    Civilizacijos blogis :( Ir net ne E621 blogiausias...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Raidė E, manau, nebloga gąsdinimo priemonė, tik tiek. E330 - citrinos rūgštis... Norint tikrai gyventi sveikai, reikia visumos - gyvenimo būdo, visų pirma ne mieste užteršto miesto ore, buitinės chemijos nenaudoti, tada daržovėse nitratų kiekį tikrinti ir t.t.
    Natrio glutamatas yra paprasčiausia natrio druska, natūrali amino rūgštis (baltymų sudėtinė dalis). Glutamo rūgšties ir glutamatų yra visuose baltymuose. Laisvų glutamatų didelėmis koncentracijomis yra bręstančiame sūryje, piene, pomidoruose ir sardinėse. Skonio stipriklis, kuris sumažina druskos poreikį tuose produktuose..

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai tie, kurie apie tai rašo mano išdėstytame paraše, nelabai nusimano, apie ką eina kalba :)? Atrodo, rašo, kad tyrimais įrodyta ir pan.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dabar jau bet ką valgyti yra pavojinga. Neseniai skaičiau apie E250 ir E251 (jeigu gerai pamenu), jie dedami į dešras, kitus mėsos gaminius kaip spalvos stiprikliai. Jeigu taip valgai, tai nieko, bet jeigu tuos mėsos gaminius kepi atviroje ugnyje ar keptuvėje, tai priedai virsta kancerogenais ir dar labiau kenkia. O mano vyras labai mėgsta kokią dešrą pasikept, tada kiaušinį įsimušt. Dabar jau pradėjom skaityti etiketes, rinktis be priedų, bet nelabai yra iš ko rinktis

    AtsakytiPanaikinti