Oдень мне мультики

Daša prašo Seriožos: "папа, одень мне мультики пожалуйcта". Na atceit - uždėk man multikus :))) Kaip sakoma, ant pečių trikalbystės nenešiosi, bet tai yra ne menkas iššūkis vaikui! Nežinau, dėl kokių priežasčių, bet spėju, kad dėl kalbų gausos, mūsų keturmetė vis dar aiškiai nekalba. Keliausime pas logopedą. Ji kalba daug ir vaizdingai rusiškai bei lietuviškai. Taip pat nemažai jau pliurpia vokiškai ir vis dažniau žaizdama kalba vokiškai. Neretai sumaišo gimines, nes jos rusiškai ir lietuviškai dažnai skiriasi, ar vat padaro tokius tiesioginius vertinius, kaip pateikiau pradžioje. Paprašyta ištaria pavienius garsus, kuriuos žodžiuose netaria. Jei nesuprantam kokio žodžio, klausiam, koks tai žodis rusiškai ir vokiškai :) Arba prašom apibūdinti. Stengiamės, kad kuo mažiau dėl to kiltų streso. Žaidžiam pakartojimo žaidimus, kaip pvz., mašina važiuoja "drrrr" ir pan. Tikiuos, kad logopedas padės dukrai įveikti šiuos sunkumus.

Girdėjau kai kuriuos žmones svarstant, kad gal reikia atsisakyti kažkokių kalbų ir palengvinti vaikui gyvenimą viena kalba. Ne vienas čia yra "pataręs", kad namuose galėtume kalbėti ir vokiškai! Tokius patarimus praleidžiu pro ausis ir visiškai nepykstu ant tų žmonių, nes įsitikinus, kad taip gali patarti tik nepatyrę gyvenimo kitoje kultūroje. Net negaliu įsivaizduoti, kad galėtume atsisakyti savo kalbų!!! Mano kalba - tai juk aš. Kalbą sieju su identitetu. Kaip vis dėl to tai įdomu, kai tai patiri. Kaip bebūtų gaila, suprantu, kad Darja pasirinks savo identitetą pati. Matau, kad tai nėra įgimta. Ji jau dabar žaizdama kalba vokiškai, kas liudija apie jos tapatybės virsmą...

Tiesa, į kursus važiuodama autobusu, sutinku kroatę moterį, kuri jau apie 40 metų gyvena Winterlingen. Kalba visiškai švabiškai ir, spėju, kad vokiečių  bendrinės kalbos nemoka. Tai vis pasikalbu su ja. Jos trys vaikai ir anūkai namuose kalba kroatiškai. Kas mane labai paguodė :) Reiškia įmanoma išsaugoti savo kalbinę kultūrą namuose, kas mums yra labai brangu!

Kokios jūsų patirtys šia tema? Labai įdomu!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą