Erich Fomm. Turėti ar būti?

Nuotr. iš Krikščioniško knygyno
Mėgstu vienu metu skaityti bent dvi knyga pakaitomis. Viena paprastai būna sudėtingesnio, t.y. filosofinio ar teologinio turinio, kita - grožinės literatūtos. Bet šį kart griebiau rimtuoles knygas ir šiek tiek pavargau :) Viena iš jų E.Fromm "Turėti ar būti?". Skaitinys vertas dėmesio! Labai daug peno mąstymams adventiniam laikotarpiui. Katiush, ačiū, kad man paskolinai :) !!!

Knygoje nuolat gvildenama materializmo, kaip turėjimo, ir paprastumo, kaip neprisirišimo prie materializmo temos. Fromm teigia, kad "...turėjimas ir buvimas yra du pagrindiniai žmogaus egzistavimo būdai, jų pasirinkimas apsprendžia žmogaus charakterį bei jo vietą visuomenėje." (28 psl.) Ką reiškia, kai žmogus gyvena tik turėjimu, orientuodamsis į daiktus? O kas vyksta žmogaus sieloje, kai jis yra laisvas būti tuo, kas yra bei pilnas motyvacijos ir sveiko požiūrio bendravime su kitais?

Netgi tikėjimas dažnai tampa dar vienu gyvenimo stabu, kuris atstoja ramstį "tiems, kurie nori būti tikri, nori turėti paruoštus atsakymus į visus gyvenimo iškeltus klausimus, bet nedrįsta jų ieškoti savarankiškai." (65 psl.) Tačiau tikėjimas anaiptol ne tai!!!  Tikėjimas nėra ideologija, tai žymiai daugiau ir stipriau. Tikėjimas yra "būsena - tai vidinė orientacija, žmogaus nuostatos". (66 psl.) Argi tai ne stiprios įžvalgos?!! Kiek laiko mes orientuoti į turėjimą, o kiek į buvimą??? Juk verta apie tai bent vieną kart metuose pasvarstyti :)

Aišku, tai ne iš tų knygų, kurios skaitosi greitai ir lengvai. Bet tai tokia knyga, kuri lėtai, bet stipriai praturtina! Tai gali būti gilus, kiekvieno vakaro skaitinys po skyrių :) Verta verta verta!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą