E.Erikson. Vaikystė ir visuomenė


Turiningas atostogų (jei galima šį laiką taip pavadinti) skaitinys - Erik H. Erikson "Vaikystė ir visuomenė". Daug klausimų ir pamąstymų sukeliantis teiginys, kad asmens sutrikimai slypi pačio asmens kūne, sieloje ir visuomenėje. Visa tai susiję ir neatskiriama! Sutrikimo šaknys gali slypėti net tolimoje protėvių praeityje. Autorius pateikia žydų gyvenimo charakteringą pavyzdį. Taigi, norint giliau suvokti asmenį, reikia pasigilinti ne tik į šeimos požiūrį, bet net ir į jo protėvių gyvenimą!

Eriksonas teigia, kad viena didžiausių problemų tėvų ir vaiko santykyje (o aš pridurčiau, visų žmonių santykiuose) yra kontroliavimas. Tad tėvų užduotis būtų išsilaisvinti iš kontrolės, o akcentuoti savo ir vaiko savikontrolę. Mat kontrolė iššaukia ne meilę, o priklausomybes, vienas kito valdymą ar net naikinimą.

Vaikai nėra gyvūnai, besivadovaujantys instinktais! "Žmogaus "įgimti instinktai" yra potraukių nuotrupos, kurias reikia surankioti, įprasminti ir iš jų sukurti darnią visumą." Ar gi tai ne didžiausias suaugusiojo siekinys, galvojant apie vaiko gyvenimą?

Štai keletas metodų geriau pažinti vaiką. Aišku, tai metodai tyrimams, bet juos tikrai galima pritaikyti savo kasdienybėje su vaikais. Panaudoti tai, kaip žaidimą, o reikalui esant stebėjimus pateikti specialistui.
1. Ant stalo sudėkite atsitiktinai parinktus žaislus. Stalas tebūnie kino studija, o žaislai - aktoriai ir dekoracijos. Paprašykite vaiko sudėlioti įspūdingą įsivaizduojamo filmo sceną.
Arba sudėlioti dramatišką sceną, jei žaisite su vyresniais.
2. Su mažesniais vaikais galima tiesiog žaisti ir stebėti jų reakcijas, įsivaizdavimus.
Vaikų žaidimų scenos glaudžiai susijusios su jų pačių gyvenimais. Stebint atsiskleidžia esminės varomosios jėgos.

Šį skaitinį rekomenduoju visiems pedagogams :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą