Temperamentas ir charakteris

Vakar vėl turėjau galimybę sudalyvauti mamų klube vykusioje paskaitoje apie temperamentus ir charakterius. Faina tema! Visada gera labiau pažinti save ir aplinkinius. Tai pagalba vienas kito bei abejo savęs supratimo link!

Kaip žinome, yra keturi temperamento tipai: melancholikas, cholerikas, sangvinikas ir flegmatikas. Buvo faina vėl apie tai išgirst! Patiko R.Pagojaus pastaba, jog mes dažnai vadovaujamės stereotipais, jog, pvz., flegmatikas labai lėtas, cholerikas karštas ir pan. Taip, tame yra tiesos, bet žiūrėdamos į patį lektorių, kuris sakėsi esąs flegmatikas, negalėjome patikėti, jog jis toks. Atrodo, jei jau flegmatikas, tai turėtų tai labai akivaizdžiai matytis :) Dėl to buvo pabrėžta, kad temperamentas bei mūsų charakteris yra stipriai įtakojami gyvenimo aplinkybių, auklėjimo, tačiau streso akivaizdoje jis išryškėja.
Jei trumpai, tai
Melancholikas vengia kliūties;
Flegmatikas - apeina;
Sangvinikas - įvertina, o
Cholerikas - ieško kliūčių :)

Na, koks gimei, toks ir esi reikalingas, unikalus ir visaip kaip gerbiamas. Tikrai ne smerktinas! Svarbu pažinti savo temperamentą ir su daug kuo susitaikyti, priimti. Ypač neigiamus dalykus! Esame linkę save lyginti su kitais, bet geriau gilintis į savęs pažinimą ir priimti save. Aišku, per tai ateina ir kitų priėmimas.

Labai stipriai mūsų charakterį lemia smegenų pusrutulių veikla. Štai vienas iš duotų testų, išsiaiškinti, koks smegenų pusrutulis darbuojasi ir ką tai galėtų kalbėti apie tave.

* RANKŲ PIRŠTŲ SUDĖJIMAS
koks nykštys ant viršaus, toks pusrutulis veikia. Jei
Dešinysis (toliau žymėsiu D) - esi meniškos sielos;
Kairysis (K) - daugiau viska vertini logiškai.
* AKIES UŽMERKIMAS (prieš taikinį)
D - stipri ir atkakli asmenybė;
K - švelnu, jautru žmogus.
* RANKŲ SUNĖRIMAS.
Jei ant viršaus
D - esi paprastas ir nuoširdus;
K - mėgsti pasimaivyti :).
* PLOJIMAS
Jei ant viršaus
D - esi ryžtinga asmenybė;
K - labai dažnai abejoji ir tau sunku apsispręsti.

Aišku, testų galite pasieškoti internete, bet reikia atsirinkti, jei norite rimtų dalykų, o ne šiaip horoskopų :)

Naujausia žinia buvo ta, jog charakteris yra asmenybės temperamento dalis. Dar studijų laikais (prieš 10 metų), per bendrąją psichologiją buvo įkalta, jog temperamentas įgimtas, o charakteris - tiesiog žmogaus įpročių mišinys. Na, bet mokslas eina į priekį ir visada bus naujų dalykų. Džiaugiuosi, jog tai sužinojau. Nes mąsčiau, kad galiu labai daug savivaliauti savo ir kitų charakterių gludinime :)

Aš esu sangvinikė, linkusi į flegmatiškumą :) Taip pat galiu būti ir intravertė, ir ekstravertė. Prisitaikau prie situacijos. Emociškai esu linkusi būti rami.
Mano Seriožka melancholiškas su sangviniškumu :) Paskaitoj buvo išsakytas įdomus faktas, kad dauguma menininkų yra melancholikai, nes jie emociškai jautriausi.

Įdomu save pažinti, kaip unikalią, Dievo sukurtą asmenybę. Ir į kitus žvelgiant šia prizme lengviau priimti ir gerbti!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą