14-kos mėn. mergina

Darja pas mus jau tokia mergaitiška, kad neįmanoma tuo nesižavėti. Mėgsta pati rengtis drabužius ir girdėti, kad ji graži. Vakar aprengiau bliuskytę su spalvotomis virvelėmis priekyje. Ji jas apžiūrinėja, o aš kartoju, kokia ji graži. Tai ji koketiškai laiminga, kad linguoja galvą :)

Jau domisi lėlytėmis (vadinu vaikeliu). Įvardiname kūno dalis: kur vakelio, kur mamos, kur Dašos.

Man labai patinka Darjai kartoti: "Sakyk...". Oi galima prisijuokti :) Sakau: sakyk papa, ji atkartoja: "de de" :))) Sakau: "sakyk, duok"m ji: "duo" ir pan.
Įdomu stebėti, kaip ką ji jau atkartoja, ką kalba savaip. Būna, kad visai neina į kontaktą, atseit, išdidi :): noriu kalbu, noriu ne. Jau atkartoja, kaip sako šuniukas, karvytė.
Kažkodėl nebekviečia manęs, įvardindama "mama". Matyt kažkam kitam atėjo periodas. Girdėjau, kad kai mažiukai susikoncentruoja ties kažkokiu pasiekimu, tai ir kalba mažiau, nors anksčiau jau buvo išmokę tam tikrus žodžius.
Su ženklais irgi viskas vyksta pagal Darją! Daug ką rodo visiškai savaip, nei bandau išmokyti. Ir suprantu, jog tų pačių ženklų sureikšminti nereikia, nes ir taip aišku, kad prašo valgyti be gesto, bet sakydama: "am". Taip mokiau išreikši gestą "skanu", bet paskui žiūriu, kad kraipo galvą ir sako: "mmmm" - lygiai kaip man tai natūraliai gaunasi! Taip faina buvo suprasti, kad dukra mato, jog aš natūraliai taip darau mėgaudamasi valgiu ir tuo patikėjo, perimdama tai :)
Išreiškia, kai atlieka tualetinius reikalus. Tai suprantu, kad jau bus galima supažindinti su puodu. Kažkada bandžiau pasodinti, tai nelabai suprato, ką čia darau ir rimtai užpyko.

Facebook'e nuotraukos

3 komentarai:

  1. Žmonės, praktikuojantys natūralią higieną taip man ir sakė, kad nesupranta vaikai ko iš jų norima, kai sodinama ant puodo. Mūsiškė iš pradžių, kai tik išmoko atsisėst, ir nesuprato, ko aš ją ant to puodo sodinu, bet į klozetą daryt patiko. Po to ir ant puodo atsisėdo ir dabar jau budama 10 mėnesių dažnai kai nori sysiaus sako "sy". Bet naudojamės ir puoduku ir klozetu (tiesiog palaikau virš jo ir nuleidžiu vandenį jei nors kiek padaro). Ir netiesa, kad vaikai supranta tik 18 mėnesių, ką ir kur daryti (kitaip žmonės sauskelnių nepriktų). Mes puikiai ir kavinėj bet kurioj klozetu pasinaudojam :) Dalia, bandyk sodint po miego, valgio, apdėk milijonų žaislų. Vaikui tokiais momentais yra natūralus noras pasilengvinti. Jei įsomi mūsų patirtis, gali paskaityti čia: http://meskinai.blogspot.com/search/label/med%C5%BEiagin%C4%97s%20daugkartin%C4%97s%20sauskeln%C4%97s ir http://meskinai.blogspot.com/search/label/naturali%20higiena

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, aš vis tik tikiu įrodytais moksliniais faktais, kad vaikai kontroliuot tuštinimosi procesą pradeda nuo 18 mėn., o tai, kad jie padaro ir anksčiau, daugiau nuopelnas rūpestingai mamai, kuri skiria labai daug dėmesio tam. Aš nenoriu per daug įsitempti, akcentuodama šią sritį, nes man patinka kitiems dalykams skirti laiko. Tad kiek įmanoma stengsiuosi supažindinti mūsų dukra su šiais reikalais, o kada jie prasidės, tai jau laiko klausimas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Apie tą puodą visaip rašo. Ir kad iki 2-2,5 m. tai yra dresūra, o ne suvokimas. Ir kad nuo gimimo galima išmokyti ir be sauskelnių iš viso išgyventi. O būna kiekvienam vaikui individualiai :) Aš sodinau ant puodo, ant tuliko, prieš valgį, po valgio, prieš teliką - reakcija ta pati: NE. Kol nenusprendė pats :)

    AtsakytiPanaikinti