Sara


Ką tik perskaičiau Marek Halter"Sara". Faina skaityti moters istoriją vyro akimis :) Nesu nei kokia literatūros kritikė, nei ką. Tiesiog manau, kad moteris, rašydama kažką panašaus, tikriausiai, akcentuotu visiškai ne tuos dalykus! Autorius labai išaukština Saros grožį, jos lytinį gyvenimą su Abraomu, vyrų pavydą ir geismą Sarai... Įdomu, bet kaip ir nieko naujo po šia žeme :)))

Autorius bandė rašyti istoriją Biblijos motyvais. Tad man pačiai buvo įdomu vėl iš naujo perskaityti Pradžios knygoje esantį pasakojimą apie Sarą ir Abraomą bei palyginti, kiek autorius rėmėsi ten esančiais faktais. Atradau, kad yra viską sumaišęs: beveik visi personažai išties paimti iš Biblijos, tačiau Biblijoje esantys įvykiai beveik visur iškraipyti. Ne tai, kad interpretuoti, bet visiškai išgalvoti ir sumaišyti su esančiais Biblijoje įvykiais.
Iki pat knygos vidurio seka vien autoriaus fantazija apie Saros gyvenimą, prieš sutinkant Abraomą. Vėliau, kaip ir sutampa įvykių seka su išdėstytais Šv.Rašte, tačiau rašytojas leido sau labai daug kur nukrypti :) Anot jo, Saros nevaisingumo ženklas - menstruacijų nebuvimas. O juk tai nebūtinai nevaisingumo ženklas! Biblijoje, kaip tik parašyta, kad ji sirgo moteriškomis ligomis, bet buvo nevaisinga (Pradžios kn. 11, 30. 18, 11).
Autorius puikiai atskleidžia pasakojimą, kai Abraomas faraonui sumeluoja, jog Sara ne jo žmona, o sesuo. Parodytas moters sumišimas, kai mylimas vyras, iš baimės mirti, atiduoda savo moterį kitam (Pradžios kn. 12, 11-20)!
Autorius pamini Abraomo sūnėną Lotą. Apie jį apipinta daug fantazijos :) Šv.Rašte Lotas vedęs ir turi dvi dukras, o autoriaus romano vingiuose jis įsimylėjęs Sarą ir atkakliai jos sienkinatis, kol galų gale baigia savo dienas gerdamas. Taip pat supriešintas faktas apie žemių dalybas. Biblijoje rašo, kad žemių dalybas inicijavo Abraomas, ne Lotas, kaip teigiama knygoje (Pradžios 13, 8-12).
Daug vietos skirta veikėjui Eliezarui, kai tuo tarpu Pradžios knygoje užsiminta tik keliomis eilutėmis ir tai, ko autorius net nepamini. Eliezaras buvo vergės sūnus, gimęs Abraomo namuose.

Ši knyga man padėjo iš naujo pažvelgti į šią istoriją naujai. Vėl skaitydama Bibliją, gyvai atsiskleidė žmogiški, kai kur neįtikėtinai ž m o g i š k i dalykai! Kiek daug Šv.Rašte erdvės siužetams. Ten tiek visokių baisybių, kad galima leisti fantazijai laisvai reikštis knygose ir filmuose :)
Skaitosi labai lengvai, nes įtraukia nupiešti vaizdiniai. Paskaitykit!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą