Nathacha Appanah. Paskutinis brolis

Nežinau, kaip jūs, bet aš skaitydama knygą jaučiuosi lyg žiūrėdama filmą. Prieš mane atsiveria autoriaus pasakojami vaizdai, veidai, reakcijos ir pan. Būtent Nathacha Appanah "Paskutinis brolis" viena iš tų knygų, kurios praeina skaidrumu vaizduotėje. Pradėjusi skaityti, negalėjau sustoti: su knyga vaikščiojau gamindama ir net kartais būdama su Daša (žinau, kad negerai :)).

Romanas pilnas vaikystės temos, kuri mane žavi. Deja, ji ten pavaizduota labai sudėtinga, pilna smurto ir kitokių skaudžių išgyvenimu, bet atskleistas tas gyvenimo ir draugystės džiaugsmas. Kai kurios vietos gan žiauriai ir tikroviškai pavaizduotos. Ne kartą ėmė širdis stipriai plakti...

"Bet atogrąžų salos tikrovės romane yra apsčiai: tai gamtos (devynis mėnesius per metus ore tvyro aitraus kvapo raudonų dulkių debesis; prie miškelio teka upė, kurios vanduo saldaus prieskonio; visus metus vaisius dosniai veda egzotiški medžiai: amerikinės persijos, duonmedžiai, mangai, ličiai, papajos ir kt.), buities (namo sienos apraizgytos lianų, kuriose kirba skruzdėlių ir driežų; po audros stovyklą užlieja purvo upė, pilna nudvėsusių žiurkių ir kt.), socialinio gyvenimo (cukraus fabriko baltaodžių šeimininkų, važinėjančių automobiliais, žmonos vietos gyventojams dovanoja drabužių; mažojo Rajaus brolio Vinodo palaikai nešami kamparmedžio neštuvais, apdengti balta drobule, išpuošti gėlių girliandomis ir kt.)." (Paimta iš Šiaurės Atėnai).

P.s. Ačiū, Adončik :)

2 komentarai: