Christine Rankl. Ramus vaiko miegas. Miego sutrikimų priežastys ir jų sprendimai.

Nuotr.iš www.manoknyga.lt
Skaitant tokias knygas, kuriose pateikiamos taisyklės, visada norisi priešgyniauti. Dėl to, kad mano asmeninė patirtis kitokia ir, atrodo, ne taip paprastai sudėliojama į lentynas. Turiu prisipažint, kad mūsų tuoj būsianti penkiametė duktė iki pat dabar beveik kiekvieną naktį dar ateina paryčiais, o neretai vidurnaktį, pas mus į lovą. Kartais labai trukdo su savo spardymais, bet visumoj, tai juk taip malonu :) Supranti, kad tai truks tik akimirką ir to žmogučio šaltų kojyčių tuoj nebebus taip arti. Tiesa, vakarais užmiega pati savo kambary.

Bet kai pagalvoji, kad tai žmogus, tyrynėjantis šią sritį ir padedantis žmonėms susidoroti su šiomis problemomis, imi ir vėl viską permąstai, įvertini ir bandai pritaikyti sau. Tai viena iš geresnių knygų šia tema! Verta dėmesio!

Taigi, autorė teigia, kad "vaikiu gebėjimas išsiskirti su tėvais yra vienas pagrindinių savireguliacinės kompetencijos lavinimo pasiekimų." (123 psl.) Kas gi tas "savireguliacijos kompetencija"? Ogi "sugebėjimas tvarkytis su vidinėmis įtampomis, norais, poreikiais ir paskatomis" (124 psl.). Į šią kompetenciją telpa ir gebėjimas savarankiškai užmigti. Siūloma to mokyti pradėti jau nuo 4-6 mėnesių.

Išmokydami daugelio gerų dalykų, tame tarpe ir savarankiško užmigimo, tėvai ugdo vaiko "vidinę stiprybę", kuri susideda iš savijautos (nusivilmas ar ėjimas į priekį) ir asmenybės (įgimtos temperamento savybės ir besiformuojantis charakteris). Tad svarbiausia padėtis vaikui dar kūdikystėje sugebėti išsiskirti su tėvais vakare ir atsiriboti nuo išorinių dirgiklių, kad galėtų užmigti.

Labai įtikinamai navrynėjamos miego sutrikimo problemos, kaip antai šeimoskrizės, santykiai, tėvų asmeninės problemos, požiūris į vaiką ir santykis su juo. Kaip visa tai stipriai įtakoja vaikų miegą.
Iš pateiktų realių pavyzdžių įstrigo vienišos mamos istorija, kuri miegaojo su vaiku, norėdama patenkinti vyro artumo poreikį. Tiesa, apie tokius vairnautus net nepagalvojau. O juk kiekviena iš mūsų galime siekti savanaudiškoartumo suvaiku ir dėl to pateisinti bei skatinti miegojimą kartu.

Tad visų pirma, siūloma tėvams išsiaiškinti bei suprasti savo būsenas, pažinti savo vaiką-jo asmenybę ir atpažinti poreikius ir tik tada iešlkoti, kaip pagerinti miego kokybę. Autorė pateikia du variantus. Pirmas, "Ferberio metodas" ir antrasis, kai nuo vaiko nutolstama pamažu.

Kaip svarbu nebūti užsiciklinus savo patirty ir tiesoje! Galvojant apie savo vaiko ateity ir kas jame bus tėvų įtakota, įdėta, verta permąstyti protingų žmonių patarimus ir problemų spredimo būdus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą