Apie vairavimą ir ne tik

Prieš išvykstant į Vokietiją, Vilniuje išsilaikiau vairavimo teises. Mokiausi Sostinės vairavimo mokykloj. Pradžioj buvau pas vieną instruktorių, po to teko laimė pabaigti mokslus pas mokyklos direktorių Kazimierą Rynkevičių. Tai žmogus apdovanotas mokyti vairuoti. Tikrai suprantu, koks tai nelengvas darbas ir, kad daugelis vairavimo mokytojų sugeba tik gerai vairuoti, bet paaiškinti ir tvardytis ne :) Būtent šis žmogus suteikė man pasitikėjimo! Jaučiau jo palaikymą, švelnų pamokymą bei padrąsinimą. Ačiū!!!

Na, teises išsilaikiau iš ketvirto karto, bet po to karto pajutau, kad galiu drąsiai vairuoti :) Privilegija mokytis vairuoti sostinėje, nes po šio iššūkio nebaisu keliauti ir toliau.

Atvykus į Vokietiją vairuoti neturėjau galimybės. Daugiau nei pusę metų gyvenome be mašinos. Bet kai tik ją įsigijom, sėdau prie vairo. Ir ką sau manot?! Pasijautau, kaip visiškai nemokanti vairuoti... Pertrauka padarė savo. Serioža vis stebėjosi, kaip gi aš tas teises išsilaikiau :) Na, bet po truputį, su mažais tiksliniais atstumais, viską prisiminiau. Tiesa, čia, kur mes gyvename vairuoti nėra taip jau lengva: dideli greičiai ir keliai kalnuoti ir stipriai vingiuoti. Mes Lietuvoj net neturim tokių keliukų. Visi laksto po 100-140km per val. gan pavojinguose ruožuose. Tikrai tai nemenkas iššūkis, bet įveikiamas!

Ypač dabar man aktuali mobilizacija, kai esu viena (Serioža komandiruotėj Anglijoj) ir reikia toliau gyventi kasdieninį gyvenimą. Turiu nuvežti dukrą į darželį ir pati nuvykti į kalbos kursus.

Dar apie kitas įdomybes.
Kaip manot, kiek kainuoja Vokietijos vairuotojo pažymėjimas? 1730,48 Eurų, o tai yra 5973.34 Litų!!! Man už viską kainavo, su vairavimo egzamino perlaikymais maždaug apie 1800 Litų. Skirtumas yra, ar ne?

Visai nesuprantu, ką čia veikia kelių policiją :) Juos matau tik pravažiuojančius pro šalį ir tai labai retai. Visiškai užmiršau, ką reiškia, kai tave "gaudo" ar kažkas įspėja mirksėdamas šviesomis. Kaip tai suprasti? Sąmoningi vairuotojai? Eismo įvykių beveik nebūna. Nesu mačiusi.


Kaip jau esu rašiusi, gyvename viename iš pačių turtingiausių Vokietijos regionų. Nesu mačiusi tiek daug įvairiausių, keisčiausių transporto priemonių. Tikriausiai, čia net nėra asmens, kuris neturi mašinos. Nekalbu jau apie tai, kad jie turi jų po dvi, ar netgi po tris. Viena iš jų sezoninė, tai mašina be stogo :) Suprantama, kodėl. Čia tikrai nuostabios vietos važinėtis su tokiomis mašinomis. Ir man teko proga su tokia pasivažinėti!!!

10 komentarų:

  1. Dalia,dek
    didesnes
    nuotraukas:D
    vis
    neiziuriu
    tavo
    sypsenos:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi, Vikulia, čia kitas įrašas apie interneto galimybes Vokietijoj :) Negaliu didesnių, tiesiog neįmanoma ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Lietuvoje - 1800lt, Vokietijoje beveik 1800 euru, o UK-e galetu buti apie 1800svaru. Reikia ziureti i tai, kiek zmones uzdirba kitose salyse, o ne versti i musu valiuta. Jiems ta pinigu suma kaip mums litais (gal net maziau), tad visai normali suma, nes kitas pragyvenimo lygis, kitokie atlyginimai ir t.t. ir pan.
    Ale del teisiu turesiu omeny, kad jei jau laikytis, tai ir apie masina is karto galvoti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na taip, Vitaliuk, Tu teisi, nors jie čia labai taupuoliai turtuoliai :) Sako, kda teisės yra labai labai brangu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Apie policiją: mes demokratiją suprantame kaip laisvę daryti ką norim. Vairuoti kaip asilai, šiukšlinti, parkuotis, kur patogu, o paskui 'mentams' draskyti akis, kad jie kepurę ne taip užsidėjo, todėl neturi teisės mus bausti. Arba iš viso išpučiam akis ir pasakom, kad ne mes vairavom. Vokietijoje užtenka paskambinti į policiją ir pranešti, kad kažkas padarė pažeidimą ir pažeidimo 'autorius' paštu gauna apsimokėti kvituką. Nereikia nei žiūronų, nei į medžius lipti, nei gaudyti erelių. Todėl jų ir nesimato. Netikiu, kad ten visi sąmoningi, bet vairuotojų mentalitetas tikrai skiriasi. Aš niekaip nesuprantu, kodėl Lietuvoje žmonės nėra suinteresuoti saugiai vairuoti ir kame čia tas vairavimo malonumas, kai užmuši kitus ar padarai kitam žalą.
    Saugaus kelio, Dalyt :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Eglut, jo, Lietuvoje tikrai baisi situacija keliuose... Ačiū už palinkėjimą :)

      Panaikinti
    2. Ką Vokietijoje veikia kelių policija? Užtenka pažiūrėt avarijų statistiką Vokietijos keliuose. Jau nuo 1990-tų iki 2010 tas skaičius viršija 2 mln.,2010-ais autoįvykiai, kuriuose nukentėjo žmonės - 288 297 (371 170 sužeistų žmonių)iš viso per metus. Gauname, kad kasdien autoįvykiuose Vokietijoje nukenčia virš 1000 žmonių.

      Panaikinti
    3. Silvestrai, mat atuobanuose neviršijamas greitis. Tai net neabejoju, kad ten vienai mašinai sukėlus avariją, nukenčia neaišku kiek paskui ją važiavusiųjų. Tačiau, kai pagalvoji, kad Vokietijoj gyvena apie 80 mlj.žmonių, tas skaičius jau ir ne toks didelis :)

      Panaikinti
    4. Turiu omeny, kad greičiui rybų nėra autobanuose :)

      Panaikinti